Hemşirelik bakım planlarını bulmak zor mu? işte sitemizin kuruluş amacı!

Hemşirelerin toplanma adresine hoş geldiniz. Bu sitenin amacı bulunamayan bakım planları için sizlere yardımcı olmak. Paylaşarak sizlerin ve benimde zaman zaman yaşamış olduğum sorunları çözmeye çalışmaktır.

fıtık belirti ve ameliyatı ,hemşirelik uygulamaları


KASIK FITIĞI NEDİR?
Karın içi organlarının karın duvarındaki doğal açıklıklardan yada zayıf bölgelerden dışarı doğru yer değiştirmesidir. Doğumsal zayıf bir noktadan kaynaklandığı gibi bazı hastalarda ise karın içi basıncını artıran ağır kaldırma, sürekli kabızlık hali , öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlarda oluşur. Karın duvarında gözle görülebilen ve elle hissedilen bu şişliği yapan iç organlar, hatta sıklıkla bağırsaklardır. 
KASIK FITIĞI BELİRTİLERİ
Kasık  fıtığı oluşumu çoğu  zaman  önceden  kestirilemeyen  bir durumdur. Hatta  ıkınmakla oluşan  hafif şişlik  dışında   semptom  ve  belirti  vermeyen  fıtıklar,  hastalar tarafından uzun süre  fark edilemeyebilir. Çoğu  kasık  fıtığı  ise  zaman içinde büyüme  eğiliminde  olduğundan büyüdükçe  belirginleşir ve  fark edilir  hale  gelir. Dolayısıyla  çoğu zaman fıtık eşittir şişlik  demektir. 
Bazen  hastalar göbek, kasık veya  karnın  herhangi  bir  bölgesinde  karın  ön duvarından  kaynaklanan  bir  ağrıdan  bahsederler. Ağrı ve  şişlik beraberliği genellikle dar  boyunlu fıtıkların  sıkışması nedeniyle oluşur  ve  fıtık  boğulması  açısından  değerlendirilmesi gerekir.
FITIK TEDAVİSİ
 Fıtık cerrahisinde amaç hasta için en rahat ve güvenilir yöntemle fıtığı onarmak, kısa sürede hastanın normal yaşantısına dönmesini sağlamaktır.
Günümüzde uygulanan en başarılı metod "tension Free" yani gerdirmesiz yama yöntemidir.Bu ameliyatlarda fıtığın çıktığı noktaya özel bir sentetik yamalar konarak onarım sağlanmaktadır.Bu yöntem doku dostu yamaların yapılması ile hızla gelişmiştir.Bu yamalara ameliyathanede şekil veya boyut verilebilir.Fıtığın çıktığı yere açık yöntemle veya laparoskopik yöntemle konulur.Her iki yöntemin ortak noktası, fıtığın yama ile gerdirmesiz onarımıdır.Son derece güvelidir, çok düşük riske sahiptir.Kapalı yöntem hasta için daha rahattır.Kapalı yöntemde iyileşme süresi çok kısadır.
FITIK RİSKLERİ
Tedavisi yapılmamış fıtık hastalarında bağırsak kendi etrafında dönerek fıtık kanalına sıkışabilir, boğulmuş fıtık denir ve barsak gangrenine kadar giden komplikasyonlara neden olabilir.Basit bir fıtık hastalığı acil ameliyat gerektiren ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.Ayrıca boğulmuş fıtık erkeklerde testislerinde zarar görmesine ve üreme kaybına neden olabilir.Fıtığa neden olan karın duvarındaki yırtığın kapatılması tek çaredir.Bazı hastalar fıtık bağı veya korse kullanmakla biraz rahatladıklarını hissedebilir ancak bunlar fıtığın tedavisine katkı sağlamaz ve korumaz.Fıtık, egzersizle, kilo vermekle veya ilaç tedavisi ile yok olmaz.Fıtıklar kendi hallerine bırakılmakla düzelmez.
HEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİ
Hastaya ameliyattan yaklaşık 3-4 saat sonra hafif öğün alması önerilir herhangi bir diyet önerilmez kısıtlamaya gidilmez .Ameliyat sonrası eger komplikasyon gelişmemişse hasta taburcu edilebilir. Ameliyatdan sonraki 1 hafta hastanın zorlayıcı ve ani hareketlerden kaçınması, agır kaldırmaması önerilir.ayrıca yogun egzersiz yapmaması ve araba kullanmaması istenir.bunların yanında kısa mesafeli yürüyüşlergünlük aktiviteler yapılmasında sakınca olmadıgı anlatılır

0 yorum:

Yorum Gönder