Hemşirelik bakım planlarını bulmak zor mu? işte sitemizin kuruluş amacı!

Hemşirelerin toplanma adresine hoş geldiniz. Bu sitenin amacı bulunamayan bakım planları için sizlere yardımcı olmak. Paylaşarak sizlerin ve benimde zaman zaman yaşamış olduğum sorunları çözmeye çalışmaktır.

sintigrafi ve radyasyon


SİNTİGRAFİ HAMİLELERDE ZARARLİ Mİ YARARLİ Mİ ?
Sintigrafi yapilan hastaların hamile olmaması gerekir çünkü işlem sırasinda vücüda verilen radyoaktif madde bebegin kromozomlarını etkileyerek mutasyona sebep olabileceginden konjenital anomalilere dolayısıyla düşük ve bebek ölümlerine dahası engelli dogumlara neden olabilir .
RADYASYON GÜVENLİĞİ
Radyasyon kaynağı ile teşhis, tedavi ve araştırma yapılan alanlarda çalışan personelin korunması için hastanelerde, radyasyon güvenliği komitesi kurulması için çalışmalar yapılmaktadir. Komitenin oluşturulması, etkin çalışması,radyasyon güvenliğine ilişkin konuların komiteye bildirilmesi, komite tarafından alınan kararların uygulanmasından sağlık kurum ve kuruluşunun idaresi sorumludur. Komitenin görevlerini yürütebilmesi için gerekli fiziki ve idari imkanlar idarece sağlanır.
Radyasyon güvenliği kapsamında, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nca yürütülen mevzuat hükümleri dikkate alınarak radyasyon doz limitleri ile kişisel cep, bileklik ve yüzük doziometresi kullanacak personel belirlenir.
Personele yönelik önlemler:
Radyasyon kaynağı kullanılan birimlerde görevli tüm personel için sağlık kurum ve kuruluşları şu önlemleri almakla yükümlü tutulur:
-İyonlaştırıcı radyasyona maruz kalan personel yönetmelikte öngörülen doz limitleri dahilinde ve haftada 35 saat çalışabilir.
-Bu personelin çalışma şekli, kanuni süreyi aşmamak kaydıyla hizmetin etkinlik ve sürekliliğinin sağlanması bakımından vardiya ve nöbet şeklinde düzenlenebilir.
-Mesai saati dışında çağrılan icap nöbetinde geçen süre çalışma süresine dahil edilebilir.
-İdare, personelin sağlığını korumak, doz aşımına maruz kalmasını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak için işin niteliğine uygun koruyucu giysi ve teçhizatı eksiksiz bulunduracak, korunma tedbirlerini almak zorundadır.
-Kişisel ölçümlerde doz limitlerinin aşıldığı tespit edilirse alınacak tedbir ve izin sürelerine hassasiyetle uyulmalı, izinler zamanında kullandırılmalıdır. 
-Radyasyon görevlisi olmayan ancak yıllık belirli değerden fazla doza maruz kalan personele tedbir amaçlı kişisel doziometre kullandırılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder